Doberman.GR ® Αρχική σελίδα Doberman.GR ®
Ο μεγαλύτερος ιστότοπος για Ντόμπερμαν στα Ελληνικά!!!
 
 Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις   ΑναζήτησηΑναζήτηση   Κατάλογος ΜελώνΚατάλογος Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   ΕγγραφήΕγγραφή 
 ΠροφίλΠροφίλ   Συνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σαςΣυνδεθείτε, για να ελέγξετε την αλληλογραφία σας   ΣύνδεσηΣύνδεση 

syndrome wobbler-σύνδρομο αυχενικής σπονδυλοπάθειας

 
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    Doberman.GR ® Αρχική σελίδα -> Υγεία - Φροντίδα - Διατροφή
Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας :: Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας  
Συγγραφέας Μήνυμα
Ads


Δημοσιεύθηκε: Δευ Ιαν 22, 2018 10:45 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ads

Επιστροφή στην κορυφή
aggyΣυμμετάσχουν: 19 Φεβ 08
Δημοσιεύσεις: 3
Τόπος: Aθήνα

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 18, 2008 7:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: syndrome wobbler-σύνδρομο αυχενικής σπονδυλοπάθειας Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Wobbler Σύνδρομο
(Αυχενική σπονδυλική αστάθεια)


Tο σύνδρομο Wobbler (αυχενική σπονδυλική αστάθεια) προκαλείται από τη συμπίεση από του αυχενικού σπονδύλου στο νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα αυχενική δυσμορφία ή αστάθεια. Η συμπίεση του νωτιαίου μυελού τραυματίζει the portion τη μερίδα σκοινί απαραίτητο για ένα ζώο να σταθεί και να κινηθεί κανονικά.
Στα Doberman Pinscher και τα μεγάλα σκυλιά Δανών, η σκελετική ανωμαλία εμφανίζεται κυρίως στους τελευταίους τρεις αυχενικούς σπονδύλους (το πέμπτο, έκτο και έβδομοι αυχενικοί σπόνδυλοι). Οι αιτίες της σκελετικής δυσμορφίας είναι άγνωστη. Οι κλινικές μελέτες αναφέρουν πως η γενετική και η διατροφή μπορεί να παίξει στο ρόλο στην ανάπτυξη των ατελειών. Έρευνα παρουσιάζει ότι, σε μερικά νέα σκυλιά, η υπερβολική εισαγωγή στη διατροφή πρωτεΐνης, η ενέργειας, ασβεστίου, και φωσφόρου επιταχύνουν την αύξηση. Αυτό μπορέστε προκαλέσει σκελετικές αλλαγές τέτοιες όπως αυτές που βλέπουμε σε μερικά σκυλιά με σύνδρομο wobbler.
Η πιο κοινή αυχενική σπονδυλική ανωμαλία είναι στο στενεμένο νωτιαίο κανάλι μέσω του οποίου ο νωτιαίος μυελός πρέπει να περάσει. Το κανάλι μειώνεται σε ύψος και συμπιέζει απαλά το νωτιαίο μυελό, ειδικά κατά τη διάρκεια της επέκτασης του λαιμού. Αυχενικές άλλες ανωμαλίες στους σπονδύλους περιλαμβάνουν αύξηση του σώματος των σπονδύλων στο νωτιαίο κανάλι, ανώμαλη μορφή του σπονδυλικού σώματος ή των ενώσεων μεταξύ των σπονδύλων, ή υπερβολική κινητικότητα των αυχενικών σπονδύλων. Αυτές οι ανωμαλίες τελικά προκαλούν τόσο πολύ πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους που εκφυλίζονται, σπάνε και έπειτα γεννιέται πρόσθετη πίεση στον ήδη συμπιεσμένο στο νωτιαίο μυελό. Το αποτέλεσμα είναι ένα οξύ δευτεροβάθμιο πρόβλημα στις χρόνιες ανωμαλίες στους τελευταίους τρεις αυχενικούς σπονδύλους.

Το σύνδρομο Wobbler συναντάται συνήθως σε νέους Great Dane (έως το 3ο έτος)και μεγαλύτερα ηλικιακά Doberman(μετά τα 5 έτη τους) αλλά μπορούμε να το συναντήσουμε και σε άλλες φυλές όπως το bull mastiff σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους. Οι ακτινογραφίες πρέπει να γίνονται με το σκύλο ξαπλωμένο και το λαιμό να επεκτείνεται σε κανονική θέση και λυγισμένο κοιτώντας προς τα πόδια . Η μυελογραφία (μελέτη χρωστικών ουσιών αντίθεσης της σπονδυλικής στήλης) είναι απαραίτητη επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε την έκταση της συμπίεσης νωτιαίου μυελού με τις ακτινογραφίες.
Συμπτώματα
Αρχικά σημάδια είναι η αδυναμία και η αστάθεια που εμφανίζονται γρήγορα και είναι προφανέστερα στα πίσω άκρα . Τα κλινικά σημάδια επιδεινώνονται αργά κατά τη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων. Τα πίσω άκρα δεν μπορούν να επεκταθούν πλήρως, προκαλώντας τη σκυμμένη στάση με τα δάχτυλα να γρατζουνίζουν το έδαφος με κάθε βήμα.
Σε ήπιες περιπτώσεις, η σε διάγνωση στο αρχικό, αυτά ίσως γίνουν λιγότερο εμφανή όταν ο σκύλος περπατά η τρέχει σε ευθεία πορεία. Μια απότομη αλλαγή στην ταχύτητα η την κατεύθυνση ίσως επιδεινώσει τα νευρολογικά σημάδια. Επειδή η συμμετοχή νευρικών συστημάτων περιορίζεται στο μικρό τμήμα ο αυχενικός νωτιαίος μυελός, αυτά τα σκυλιά παραμένει άγρυπνος και σε εγρήγορση.
Ο λόγος που μερικά σκυλιά δεν παρουσιάζουν κλινικά σημάδια έως μεγάλη ηλικία είναι πιθανόν λόγω των ήπιων αρχικών σπονδυλικών ανωμαλιών. Με το χρόνο, εντούτοις, η συνεχής μετακίνηση των ανώμαλων σπονδυλικών αρθρώσεων , προκαλεί δευτερεύουσες αλλαγές στους μεσοσπονδύλιους δίσκους που οδηγούν στον εκφυλισμό και τη ρήξη των δίσκων. Παρατηρώντας την κίνηση των σκύλων από άποψη νευρολογικής εξέτασης, πρέπει να είναι καθορισμένο εάν οποιαδήποτε ανωμαλία βηματισμού είναι επειδή το σκυλί δεν μπορεί λειτουργήσει κανονικά ή επειδή το σκυλί δεν θέλει να λειτουργήσει κανονικά. Οι τελευταίοι λόγοι πόνου συνδέονται με τη σκελετική ασθένεια άκρων, συμπεριλαμβανομένης της δυσπλασίας ισχίων, αυχενική οστεοχόνδροση σπόνδυλων στα νέα, γιγαντιαία σκυλιά φυλής, και υπερτροφική οστεοδυστροφια. Στα σκυλιά με αυτές τις σκελετικές ασθένειες, ο διασκελισμός είναι συνήθως κοντύτερος του κανονικού, συχνά δημιουργώντας ευμετάβλητο βηματισμό. Εντούτοις, αυτοί οι ασθενείς πάντα ξέρουν τη θέση των άκρων τους, τα οποία κρατιούνται ακριβώς επάνω στο σώμα. Ο κοινός πόνος μπορεί βλέπει καθορισμένος από την ψηλάφηση.
Διάγνωση
Η διάγνωση του συνδρόμου wobbler απαιτεί μια πιο εκτενή αξιολόγηση από μια απλή ακτινογραφία. H μυελογραφία χρησιμοποιείται όχι μόνο για να επιβεβαιώσει τη θέση της συμπίεσης αλλά και το ποσοστό διόγκωσης νωτιαίου μυελού. Η μυελογραφία οργώνει τις κοινές και ασφαλείς διαγνωστικές διαδικασίες όταν εκτελείται με προσοχή και κάτω στους κατάλληλους όρους. Εργαστηριακές δοκιμές στο αίμα και οι εγκεφαλονωτιαίες απολήξεις ρέουν συνήθως μέσα στα κανονικά όρια.
Επεξεργασία
Με το πρώτο κλινικό επεισόδιο, η επεξεργασία κατευθύνεται πρώτιστα στην αποκατάσταση του τραυματισμός νωτιαίου μυελού και αποτελείται από θεραπεία με κορτιζόνη για τη μειώσει του οιδήματος (διόγκωσης) που μπορεί να παρουσιαστεί στο συμπιεσμένο τμήμα του νωτιαίου μυελού . Εντούτοις, ιατρικά αυτή η θεραπεία συνήθως μας δίνει μόνο μια προσωρινή βελτίωση στην καλύτερη περίπτωση. Η χειρουργική επέμβαση που γίνεται από ορθοπεδικό χειρούργο μας προσφέρει μια ευκαιρία άμεσα για επανακατασκευή μερικών σπονδυλικών ανωμαλιών . Αν και πολλά τεχνάσματα έχουν περιγραφεί , η πιο κοινή χειρουργική διαδικασία είναι να αφαιρεθεί οποιοδήποτε σπασμένο υλικό δίσκων και να σταθεροποιηθούν έπειτα οι σπόνδυλοι.
Πρόγνωση
Πρόγνωση εξαρτάται από τη δριμύτητα των κλινικών σημαδιών και το βαθμό της σκελετικής ασθένειας. Εάν το σκυλί ήταν παραλυμένο και αδύνατο να σταθεί πριν τη χειρουργική επέμβαση, η πρόγνωση μετά την επέμβαση θα είναι επιφυλακτική αποκατάσταση .Σε περίπτωση που το σκυλί που ήταν σε θέση να σταθεί μόνο του πριν η χειρουργική επέμβαση η πρόγνωση θα είναι σίγουρα πιο θετική. Αν και δεν είναι βέβαιο αν η χειρουργική επέμβαση θα σταματήσει την πρόοδο των κλινικών σημαδιών και θα οδηγήσει σε βελτίωση αλλά είναι ο βαθμός μόνιμης ζημίας του νωτιαίου μυελού που θα καθορίσει την τελική έκβαση.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
isovitisgrΣυμμετάσχουν: 28 Μάρ 09
Δημοσιεύσεις: 26

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 07, 2016 6:59 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καλή σας μέρα,

Ο σκύλος μου. ύστερα από επίσκεψη στον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί, διαγνώστηκε ως πολύ πιθανόν με το σύνδρομο Wobbler. Βέβαια αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση καθώς δεν έχουμε κάνει ακόμα αξονικές ή κάποια μυελογραφία αλλά σαν κλινική εικόνα, δυστυχώς, όλα τα συμπτώματα οδηγούν εκεί.

Ως εκ τούτου, και επειδή ακόμα η ασθένεια είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο, θα ήθελα, αν γνωρίζετε, κάποιες πληροφορίες.

Αρχικά, πού θα μπορούσα να κάνω αξονική και μυελογραφία και έπειτα, αν γνωρίζετε κάποιον αξιόπιστο ορθοπεδικό κτηνίατρο ο οποίος θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση, η οποία είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
vasilisΣυμμετάσχουν: 06 Νοέ 16
Δημοσιεύσεις: 1

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Νοέ 06, 2016 12:23 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Καλησπερα, υστερα απο 8 χρονια με το φιλο μας τον εχουμε παραλυτο με κορτιζονη στο κρεββατι του επειτα απο διαγνωση για συνδρομο wobbler ... Μενουμε ψηλα χωρις ασανσερ ... τον παιρνουμε αγκαλια και τον τρεχουμε ... Περιμενουμε να μας πει κοστος ο ορθοπεδικος ... Φοβαμαι οτι θα ειναι εραστιο το ποσο και δεν θα ειμαστε και σιγουροι οτι θα πετυχουμε κατι. Ο γιατρος προτεινε πεταλεκτομη στους 3 σπονδυλους που εχουν θεμα για να τους ελευθερωσουμε απο πανω και να μπορει ο μυελος να εχει χωρο να μην πιεζεται. Τι κανατε σε παρομοιες περιπτωσεις? Γνωριζετε κατι? Ευχαριστω ...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:   
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας   Απάντηση στη Θ.Ενότητα    Doberman.GR ® Αρχική σελίδα -> Υγεία - Φροντίδα - Διατροφή Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 1

 
Μετάβαση στη:  
Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.ΣυζήτησηςPowered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Hellenic (Greek) by Alex Xenias

Abuse - Αναφορά παραβίασης - Οροι χρήσης υπηρεσίας.
Powered by forumup.gr Δωρεάν forum, Δημιουργήστε το δικό σας φόρουμ δωρεάν! Created by Hyarbor & Qooqoa
TOP - Auto ICRA

Page generation time: 0.131